keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Jakopäänhihnan vaihto asiakkaan volvoon.

Kuten aiemmassa blogauksessa lukee, olemme tehneet jakopäähihnan vaihto harjoituksen irrallaan olevaan Volvon moottoriin, nyt saimme tehdä sen asiakkaan autoon!
Työ oli tottakai haastavampi kuin irrallaan oleva moottori, työskentely tilaa ei ole paljoakaan. Tässä lyhyt selostus työstä.

Tästä se alkoi, irroitimme aluksi jakopään suojakotelon.Myös vasemman puolen rengas ja suoja läpyskät piti irroittaa, jotta hihnaan pääsi käsiksi myös ala kautta.

Suojakoteloiden irroituksen jälkeen poistimme apulaitehihnan, joka meni myös vaihtoon. Sitten pyöritimme merkit paikoilleen kampiakselista ja merkkasimme ne vielä uudestaan valkoisella tussilla, ettei tule epäselvyyksiä missä kohdassa merkit ovat oikein.
Tämän jälkeen löystytimme kiristintä, jotta vanhan hihnan saa pois paikoiltaan. Vanha vesipumppu irottettiin myös ja kiristinkin vaihdettiin uuteen.
Kun vesipumppu ja kiristin oli saatu vaihdettua (ei ollut ihan helppoa kun vesipumpussa oli mm.9pulttia ja lenkkiavaimella piti pikkuhiljaa kiristää ahtaassa paikassa) alkoi hihnan asentaminen. Merkit kohdalleen, tarkistimme autodatasta miten hihna kulki rullien välistä ja hihna piti saada menemään tiukasti paikoilleen, ilman että jäi löysää. Parisen kertaa  jouduttiin laittamaan hihna uusiksi, koska se ei saa heittää hammastakaan.Kiristin rulla kiristettiin lopuksi oikeaan momenttiin.Loppujen lopuksi onnistuimme ja pyöräytimme kampiakselista ja hyvinhän se toimi. Apulaitehihna paikoilleen ja suojakotelot.
Koitimme irroittaa sytytystulpat, jotta kampiakselia olisi helpompi pyörittää (ei niin kovaa painetta)mutta saimme ainoastaan kaksi irti, olisi kai tarvittu jotain volvon erikoistyökalua irrotukseen, kun meidän pakkien hylsyt ja vääntimet eivät mahtuneet ottamaan niitä irti.

Pyörä ja kuvia miten hihna laitetaan paikoilleen..
Merkit kohdallaan ylhäällä..
..Merkit kohdallaan alhaalla.
Uusi hihna ja kiristin ja rulla.
Vanha vesipumppu.
Tässä työssä jouduimme myös löysäämään laturin pultteja jotta se saataisiin tieltä pois ja enemmän tilaa. Autoa käynnistettäessä kuului vinkunaa ja apulaitehihnaa piti kiristää. Samaisesta autosta kiristimme myös seisontajarrun ja koitimme tsekkailla päästöjä, mutta se ei onnistunut. Siinä samalla huomasimme, että öljyä valui jostain aika mukavasti ulos, ja oli käynyt niin, että vesipumppua irrottaessa oli lähtenyt muutama muukin pultti irti, ja niiden rei'istä sitä öljyä valui, ei muutakuin rengasta taas pois ja suojia,ja pultit paikoilleen. Pieni huolimattomuusvirhe, mutta onneks selvis siinä heti eikä sitä öljyä paljoa tullut pihalle.

Rengastyö harjoitus

Harjoitustyöhön kuuluu rengastyökoneen käytön opettelu ja renkaan vanteelta pois otto ja paikalleen laittaminen.
Aluksi tyhjennetään rengas avaamalla venttiilin sielu siihen tarkoitetulla työkalulla.
Tämän jälkeen poistetaan painot renkaasta, teräslevyvanteellisesta rengaspainopihdeillä ja kevytmetallivanteesta lastalla tai puukolla koska niissä on liimapainot. Kevytmetallivanteista painoja irrotettaessa pitää varoa vahingoittamasta vannetta.
Seuraavaksi siirrytään rengaskoneen käyttöön. Työtilanteessa pitää olla tarkkana ettei vahingoita rengasta, se voi revetä ja vanne naarmuuntua.
Rengas puristetaan aluksi irti vanteen ulkoreunasta koneen sivussa olevalla puristimella molemmilta puolilta.
Sitten rengas asennetaan koneen pöytään kiinni. Tarkistetaan, että pöydässä olevat leuat ottavat renkaaseen kunnolla kiinni. Sitten lasketaan koneen asennuspää renkaan päälle, vanteen reunaan ja pyöräytetään pöytää ja varmistetaan ettei asennuspää osu ja vahingoita vannetta.
Seuraavaksi vedetään rengasraudalla renkaan reuna asennuspään päälle, rengasta kannattaa painaa toiselta puolelta jotta reuna nousee paremmin. Polkimesta pyöräytetään yksi kierros ja reuna nousee paikoiltaan.
Tässä koneen asennuspää vetää renkaan reunaa vanteelta pois.(Näppärästi deletoin muut kuvat tästä työtapahtumasta :D)


Seuraavaksi nostetaan sisäreuna paikoiltaan samaan tapaan, asennuspään päälle ja pyöräytetään pois paikaltaan.

Seuraavaksi asennetaan rengas takaisin paikalleen. Renkaan sisä reunoihin sivellään rengasrasvaa, jotta rengas menee paremmin paikalleen.
Asennetaan vanne työpöytään kiinni, rengas sen päälle ja lasketaan taas asennuspää vanteen reunaan. Nyt sisäreuna asetetaan menemään asennuspään alitse ja kun pöytää pyöritetään rengas laskeutuu vanteelle. Rengasraudalla ja käsin auttamalla renkaan pitäisi mennä hyvin paikoilleen, pitä katsoa kuitenkin, että asennuspää ei revi renkaan reunaa. Toinen reuna samalla tavalla, irroitetaan sitten rengas ja täytetään se ja asennetaan sielu paikalleen.Rengaspaine 2,2 baria.

Renkaan tasapainotus:
Rengas tasapainotetaan tasapainotus koneen avulla. Valitaan oikean kokoinen keskikappale ja haarukka jolla renkaan saa kiinni koneeseen. Renkaan pitää pyöriä tasaisesti. Mitataan koneen avulla renkaan koko ja vanneleveys ja muut. Tämän jälkeen pistetään rengas pyörimään kuvun alle ja tämän jälkeen kone näyttää kuinka paljon painoja pitää pistää vanteen sisäreunaan. Asennetaan painot naputtelemalla ne renkaaseen kiinni tai kevytmetallivanteiden kohdalla ne laitetaan liimapinnalla kiinni.


keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Viimeisiä viedään!

Koulu alkaa olemaan lopuillaan ja ansaittu kesäloma tulossa. Itse olen henkilökohtaisesti erittäin tyytyväinen tähän kuluneeseen vuoteen, opittu on paljon kun verrataan siihen kun koulu alkoi, en tiennyt autoista juuri mitään. Mielenkiintoisia projekteja ja asiakastöitä, eikä nuo numerotkaan niin huonolta tuolla opintokortissa näytä. Oma ala on vihdoin löytynyt, tai siltä ainakin tuntuu, hyvä ympäristö ja tukijoukot, tästä on hyvä jatkaa syksyllä!Vielä koitan pakertaa blogiin volvon jakopäähihna homman ja muita pikkujuttuloita :)