sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Poraus ja kierteitys ja kierteiden korjaus harjoitus.

Aloitimme vetämällä rälläkällä jokaiselle oman palasen johon poraus tehtiin.



Siinä palanen, hiottiin vielä reunatkin ettei ois teräviä.
Sitten porattiin reikä kappaleen keskelle, lyötiin pistepuikolla merkit paloihin.
Mittataulukko. Kierre oli M 8*1,25,joten porasimme 7mm reiän.
Kiinitimme palan pöytään kiinni ja kevyesti painamalla porasimme reijät paloihin. Suojalasit ja käsineet on suositeltavia tässä.
Seuraavaksi pala ruuvipenkiin kiinni, oikean kokoinen kierretappi ja väännin sille. Kevyesti vääntäen myötäpäivään aloitettiin kierteen tekeminen, jos kierretappi stoppasi piti kääntää puolisen kierrosta taaksepäin, milloin lastu katkesi ja pystyi taas kiertämään.
Tämän jälkeen haettiin varastosta oikean kokoiset pultit mitkä meni kevyesti kierteille.Edessä on vielä kierteen hajoitus ja sen korjaus.

Kierteen hajoitus:
Kiersimme oikean kokoisen pultin paikalleen palaan ja aloimme vääntämään momenttiavaimella pulttia 10newtonin välein.Tämä alkuperäinen pultti hajosi noin 60newtonista. Jos pultin kanta ei lähtenyt vääntäessä, piti se sahata pois jotta pultin poraaminen pois olisi helpompaa. Joissain tapauksissa jos pultti on katkennut siististi päästä, siihen voidaan hitsata samankokoinen mutteri päähän, jolloin pultin voisi myös saada pois. Porasimme pultin pois, mutta samalla porasimme yhden koon isomman reijän, ja teimme isommat kierteet, tarkoitus oli siis korjata ja tehdä samankokoiset kierteet. Hajotimme seuraavaksi vielä tämän isomman 10mm pultin ja kierteet, tämä hajosi 100newtonista. Otimme helicoil pakin ja työkalut, porasimme reijän uudelleen ja teimme oikean kokoiset kierteet kierretapilla ja tämän jälkeen laitoimme helicoil pakista "valmiit"kierteet paikalleen(en muista nimeä). Otimme vahvemman pultin ja pystyimme vääntämään pulttia 120newtoniin sen hajoamatta.
Työssä ilmeni ongelmia mm.oikean kokoisen reijän porauksessa, oma kappaleeni meni pieleen siinä, etten porannut sitä oikeasta kohdasta ja reikä vain suureni. Myös kierteiden tekemisessä piti olla tarkkana ettei kierteet menneet vinoon. Työturvallisuus pitää ottaa huomioon tässäkin työssä, poratessa suojalasit ovat suositeltavat ja käsineet koska metallilastuja ja pölyä lentää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti